تحلیل معنایی «أسند عنه» و امکان‌سنجی دلالت آن بر اعتبار راوی

نویسندگانجواد سلطانی فرد - سید ابوالقاسم نقیبی - مرتضی چیت‌سازیان - سید محمدصادق موسوی
نشریهمطالعات قرآن و حدیث - شماره ۲۶
ارائه به نام دانشگاهدانشگاه شهید مطهری (ره)
شماره صفحات۱۶۵ - ۱۲۹
شماره سریال۲۶
شماره مجلد۱۳
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشاربهار و تابستان ۱۳۹۹
رتبه نشریهعلمی - پژوهشی
نوع نشریهچاپی
کشور محل چاپایران

چکیده مقاله

شیخ طوسی برخلاف اصطلاحات رایج رجالی، تعبیر «أسند عنه» را در شرح حال بیش از ۳۳۰ نفر از اصحاب حضرت صادق (ع) و تعداد اندکی از اصحاب برخی دیگر از معصومان (ع) به کار برده است که مراد از آن معلوم نیست. این تعبیر در دیگر کتب رجالى شیعه - به‌جز مواردی اندک، آن هم به خاطر نقل یا تبعیت از شیخ - دیده نمى‌شود. علی‌رغم چنین چیزی، برخی این عبارت را ازجمله الفاظ توثیق و مدح راوی تلقی کرده‌اند.
از آنجا که این عبارت را شیخ طوسی در شرح حال تعداد قابل توجهی از راویان به کار برده است، ضروری می‌نماید که در گام نخست، نظریاتی که پیرامون شیوه تلفظ عبارت «أسند عنه» و به‌تبع، معنای آن بیان شده است، بررسی و راستی آزمایی گردد و در مرحله بعد، مشخص شود که آیا این عبارت، می‌تواند بیانگر وثاقت راوی باشد یا خیر؟
این مقاله با استفاده از روش تحلیلی به این یافته‌ها دست می‌یابد که اولاً، قرینه بلا معارضی نسبت به تعین هیچ یک از معانی برداشت‌شده از این عبارت وجود ندارد و صواب، آن است که گفته شود که معنای «أسند عنه» مبهم بوده و خود شیخ طوسی، بر مراد خویش از استعمال این عبارت داناتر است؛ ثانیاً، این عبارت نمی‌تواند هیچ دلالتی بر توثیق یا حتی مدح راوی داشته باشد.

لینک ثابت مقاله

tags: أسند عنه، شیخ طوسی، رجال، توثیق، مدح، راوی.